25 Temmuz 2012 Çarşamba

Rohingya müslümanları kimleridr?

Rohingyalar Myanmar'ın Arakan bölgesinde yaşayan Müslüman bir halktır. 2012, yılı verileri itibariyle Myanmar'da 800.000 Rohingya yaşamaktadır. .BM'ye göre Rohingyalar dünyanın en eziyet gören etnik gruplarından biridir.

Etimoloji

"Rohingya" teriminin kökeni tartışmalıdır. Khalilur Rahman gibi bazı Rohingya tarihçileri Rohingya teriminin Arapça bir kelime olan Raham 'yani' "merhamet" ten türemiş olduğunu ileri sürmektedir.

Dil

Rohingya dili Myanmar'ın Arakan bölgesinde yaşayan Rohingya halkının (Rakhine) ve Birmanya Devletinin (Myanmar) modern yazılı dilidir. Bu bir Hint-Avrupa dilidir ve dilsel açıdan Bangladeş'in Birmanya sınırındaki güney kesiminde konuşulan Chittagonian diline benzer bir yapıdadır.

Din

Rohingya halkı, Sufi ibadet unsurları ile Sünni İslam'ı pratik etmektedir .Hükümetin uyguladığı eğitim olanakları kısıtlamaları nedeniyle, birçoğu yalnızca temel İslam bilimleri dalında eğitim görme hakkına sahiptirler.
İnsan hakları ihlalleri ve mülteciler
Uluslararası Af Örgütüne göre, Müslüman Rohingya halkı, 1978 yılından beri Birmanya Budist cuntası altında insan hakları ihlallerinden muzdarip olmuş ve bunun sonucunda pek çoğu komşu Bangladeş'e göç etmiştir.
2005 yılı itibariyle, BMMYK Rohingyalıların Bangladeş'ten geri dönüşüne yardımcı olmuştu, ancak mülteci kamplarındaki insan hakları ihlalleri iddiaları bu çabaları tehdit etmektedir. [48] BM'nin önceki tüm çabalarına rağmen, Rohingya mültecilerin büyük çoğunluğu Bangladeş'te kalmış,, zira Myanmar'da iktidarda olan rejimin olumsuz tavrı değişmemiştir. Artık onlar Bengladeş hükümetinden destek almadıkları için de sorunlar yaşamaktadır. [49] Şubat 2009'da birçok Rohingyalı mülteci denizde 21 gün mahsur kaldıktan sonra, Malakka Boğazı'nda Acehneseli denizciler tarafından kurtarıldı. [50 ] Yıllar boyunca binlerce Rohingyalı Tayland' iltica etti.Tayland-Myanmar sınırında 9 kampa yerleştirilmiş yaklaşık 111.000 mülteci vardır. Orada onlar gruplar halinde ve Tayland'dan açık denizlere sevk edildi. Şubat 2009 yılında Tayland ordusunun 190 Rohingyalı mülteciyi botlara istifleyerek açık denizlere sürdüğü kayıtlara geçmiştir. Ayrıca Şubat 2009'da Endonezya makamları tarafından kurtarılan mültecilerden bir grup Tayland ordusu tarafından işkence gördükten, sonra açık denizde terk edildiklerine dair üzücü hikayeler anlattılar. Şubat ayı sonu itibariyle açık denizlere bırakılan 5 bottan 4ü batmış ve biri karaya oturmuştur. 12 Şubat 2009'da Tayland Başbakanı Abhisit Vejjajiva "bazı durumlarda" Rohingya halkının, açık denizlere salındığını kabul etti. "Sanırım bu insanların açık denizlere bırakıldığna dair bazı kayıtlar var..... Bu uygulamalar yalnızca yeterli miktarda yiyecek ve su temin edildikten sonra gerçekleştirilmişlerdir.... yine de mültecilere karşı gerçekleştirilen bu muamelenin hesabı sorulacaktır" Başbakan o "herhangi bir kayıp" pişmanlık duyduğunu ve sorunun giderilmesi üzerinde çalıştığını söyledi. 16 Ekim 2011 yılında, Birmanya'da kurulan yeni hükümet kayıtlı Rohingyalı mültecileri geri almaya karar verdi.
Suu Kyi, Dalay Lama ve dünya liderlerinin Rohingyalıların içinde bulunduğu kötü duruma sessizliği
Myanmar'daki kötüleşen durumun ortasında gelen, demortasi yanlısı ve nobel ödüllü lideri Aung San Suu Kyi, Rakhine bölgesinde budist militanlar ve birmanya ordusu tarafından gerçekleştirilen katliamlara sessiy kaldı. Dahası Rohingyalılara sempati duymayı bile reddetti. Diğer Nobel ödüllü Budist lideri Dalai Lamaa'da Budist Myanmarda müslümanlara karşı gerçekleştirilen toplu katliamlara dair henüz bir açıklamada bulunmadı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder