25 Temmuz 2012 Çarşamba

Dönel kavşak göbek

Dönel kavşak ya da halk arasındaki adı ile göbek, araç trafiğinin dairesel biçimde hareket ederek çeşitli istikametlere dağılmasına imkan veren kavşak türü. Dönel kavşaklar ortasında genellikle araç yolundan yüksek inşa edilmiş adacıklar bulunur. Bu adacıklar trafiğin güvenli ayrımına ve dolanımına yardımcı olur ve genellikle çevre düzenlemesi vs. gibi dekoratif unsurlar barındırır. Karayolunun büyüklüğüne bağlı olarak, adasız veya sadece merkezi boya ile işaretlenmiş dönel kavşaklar da bulunur.

Kurallar

ABD, Kıta Avrupası ve Türkiye gibi trafiğin sağdan aktığı ülkelerde kullanılan türden bir dönel kavşak animasyonu.
Dönel kavşaklarda geçiş üstünlüğü kavşak içerisindeki araçlara aittir.Eğer iki araç aynı anda kavşak girişlerine geldiyse diğerine göre sağdaki araç önce kavşağa girer.
İşaret ve işaretçiler aksini belirtmediği sürece, sola veya geriye (U) dönecek araçlar sol şeride, düz gidecek araçlar orta şeride (yoksa sağ şeride) ve sağa dönecek araçlar sağ şeride geçerler.
İleri gidecek araçların haricindekiler (sağa, sola ve geriye dönecekler) kavşağa girmeden sinyal verirler.
Araçlar kavşak içinde şeritlerini takip ederler ve sadece çıkışa yaklaştıklarında şerit değiştirirler. Kendi çıkışlarına yaklaşınca sağa sinyal vermeye başlarlar (kavşağı düz geçenler dahil).
Kavşaktan çıkan araç sağ şeride veya hızının gerektirdiği başka bir şeride geçer.
Trafiğin soldan aktığı İngiltere gibi bazı ülkelerde düz giden araçlar orta (yoksa sol) şeride, geriye dönecek araçlar sağ şeride geçerler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder