25 Temmuz 2012 Çarşamba

Crush sendromu ve tedavisi

Crush sendromu vücudun kısmi veya tamamen ezilmesi ve baskıya maruz kalması sonucunda oluşan ödem, şok, böbrek yetmezliği, kalp ve solunum yetmezliği gibi sonuçlara crush sendromu denir.

Nedenler

İş ve trafik kazalarındaki darbeler çığ düşmesi ile kar kitlesinin altıda kalmak crush sendromuna yol açsada en büyük neden deprem sebebiyle göçük altında kalmak en sık ve yaygın olan sebeptir.Deprem sonrası komplikasyonlar içinde olan crush sendromu ilk olarak 1909 yılındaki Messina depremi'nde görülmüştür.Messina depreminden sağ kalan kişiler halsizlik ve ödem gibi belirtiler ile öldükleri izlenmiştir.

Semptomlar

Crush sendromu olan kişilerde kahverengi idrar, ödem, halsizlik, aritmi ve düşük tansiyon en fazla oluşan semptomlardır.Göçük altından kişi başta sağlıklı gözükebilir.Bir süre sonra kan basıncında düşme,solunum yetmezliği ve ölüme sebep olabilir.

Tedavi

Crush sendromunda ilk başvurulan yöntem kandaki sıvı oranını arttırmaktır(saatte 1 litre hızla).Potasyum değerinin düşürülmesi ve fasiotomi yaygın bir tedavi yöntemidir.Diyaliz ise diğerlerine göre daha az yaygın bir tedavidir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder