25 Temmuz 2012 Çarşamba

Özgür Suriye Ordusu

Özgür Suriye Ordusu, Suriye'deki en büyük muhalif silahlı gruptur. Üyelerinin büyük bir çoğunluğunu, Beşşar Esed'e bağlı Suriye Ordusu'ndan katliamlara karışmak istemeyen asker ve subaylar oluşturmaktadır. Bunlar arasında 25 Temmuz 2012 tarihi itibariyle sayıları 60'ı bulan Korgeneral, Tümgeneral ve Tuğgeneral gibi çok üst düzey komutanlar da yer almaktadır. Ayrıca Suriye Ulusal Konseyi'ne bağlıdır.

Kuruluşu 29 Temmuz 2011 tarihinde duyurulan Özgür Suriye Ordusu, internet ortamında yayınladıkları videolarda Suriye Ordusu personelini mevcut görev yerlerini terk ederek, kendilerine katılmaya çağırmaktadır.

Rejimi devirmek için silahlı gerilla mücadelesi göstermektedir ve kendi iddilarına göre siyasi-medya desteği hariç somut olarak hiçbir ülkeden destek görmemektedir.

Katliam iddiaları

Komuta kademesinin bir kısmı Türkiye'de bulunan tamamı rejimden ayrılan profesyonel askerlerden oluşan Özgür Suriye Ordusunun karalanması yönünde çokça haber yapılmaktadır. Örneğin SANA Haber Ajansı, İran Haber Ajansı ve Hizbullah'ın Menar kanalı dışında Türkiye'de de lobi olarak çalışan basın kuruluşlarının haberleri görülmektedir. Kendi ailesini, akrabasını, yakınlarını ve bölgesini katliamlara karşı koruyan Özgür Ordunun katliam işlediği yönünde bir propaganda bulunmaktadır. Örneğin bu iddialardan biri için bakınız.

1 yorum:

  1. suriyeyi deviremeyecekler sanıyodum ama galiba zamanla esadı indircekler

    YanıtlaSil