24 Temmuz 2012 Salı

Pierre Joxe

Ailesi

Fransız tarihçi Daniel Halévy'nin torunu, Fransız siyasetçi Louis Joxe'un oğludur.

Tutkuları

60 yaşından sonra sırf Bach çalabilmek için viyolonsel öğrenmiş ve müzikseverdir. Aynı zamanda Georges Bizet'nin kuzeni olan piyanist büyükannesi kendisine piyano çalmayı küçük yaşta öğretmiştir.

Eğitim ve Kariyer

Hukuk tahsilini yaptıktan sonra 1960-1962 yılları arasında Ulusal Kamu Yönetimi Okulu'nda Yüksek Lisans eğitimini tamamlamış ve 1962 yılında Sayıştay'a denetçi olarak girmiştir. 1963-1973 yıllarında Paris Siyasal Bilgiler Enstitüsü'nde öğretim görevlisi olarak bulunmuştur.

Siyaset

François Mitterrand'a yakınlığıyla da bilinen Joxe, Sosyalist Parti'ye katılmıştır. 1973'ten itibaren milletvekilliği, Sosyalist Parti Meclis Grubu Başkanlığı, Sanayi, İçişleri ve Savunma Bakanlığı gibi görevlerde bulunmuştur.

Bakanlıkları

İçişleri Bakanlığı görevinde polisliğin modernleşmesi ve gelişmesi konusunda çaba sarfetmiş, Korsika'nın Paris nezdinde otonom hale gelmesini sağlamıştır. Körfez Savaşı döneminde Savunma Bakanlığı görevinde bulunmuş ve bu dönemde Fransa Savaşa müdahil olmuştur. Dönemin Maliye Bakanı Michel Sapin'in önerisi üzerine bakanlar kurulunca Sayıştay 1. Başkanlığı'na atanması ile bakanlık görevi son bulmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder