12 Temmuz 2012 Perşembe

Yenikapı’nın Eski Gemileri [Site]

Türkiye, eski medeniyetlerin yüz yıllardır hüküm sürdüğü topraklara sahip olmakla onların bıraktığı izleri de bünyesinde barındırmakta. Sadece topraklarımız değil denizlerimiz de bu konuda oldukça zengin. Bunun kanıtlarını İstanbul Üniversitesi’nden Ufuk Kocabaş ve Evren Türkmenoğlu’nun önderliğinde yürütülen Yenikapı Batıkları Projesinin detaylı bir şekilde konu alındığı yenikapiwrecks.com sitesinde görebiliriz.

Sitede 2005’den 2009’a kadar yürütülen kazılarda Bizans kaynaklarında geçen Theodosius Limanı’ndan çıkarılan 34 batık hakkında detaylı bilgi bulunmakta. Ayrıca kazılarda kullandıkları teknik ve yöntemlerden bahsetmekten de geri kalmamışlar. Arkeolojik çalışmalar yapılırken en çok önem verdikleri, dünyada gemi ve tekne arkeolojisi yapan ensititü ve üniversitelerin kullandığı yöntem ve tekniklerin en ileri olanlarını şeçip kendi metodolojisini geliştirmek olmuş.
Sitede, ilk sualtı arkeoloji Çamaltı Burnu kazısında bulunan demir çapa kalıntılarının belgelenmesi, incelenmesi, paketlenmesi ve onarımında kullanılan teknolojik yöntemler hakkında teknik bilgilerde mevcut.  Ayrıca İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü’nün vizyonu hakkında bilgi de sitede bulunabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder