12 Temmuz 2012 Perşembe

Nefesinizden grip olup olmadığınız anlaşılacak

Gribin iki şeridi dakikalar içinde verilen nefes içinde bir nano-tel biyoalgılayıcı1 kullanılarak teşhis edilebiliyor. Bu keşfi yapan kişiler, grip teşhisinde devrim yaratmayı ve bir salgın hastalık durumunda hastalığın patlama yapmasını önlemeyi umuyor.
Yıllık grip salgınları iki temel şeritle karakterize oluyor ve her yıl 5 milyon şiddetli vakaya ve 500 bine kadar ölüme yol açıyor. Tipik insan mevsimsel grip virüsü A, H3N2 veya H1N1 (domuz gribi olarak da bilinen virüs) şeklinde belirtiliyor. Bu hastalığın kişiden kişiye geçmesinin kolaylığı düşünüldüğünde, hızlı ve güvenilir bir teşhis testinin var olması doktorlara kuşkusuz fayda sağlayacak.
Şu anda, teşhis için altın standart, nicel gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu tekniğini uygulayarak solunum sıvılarından RNA'yı ayıklamak ve çoğaltmak şeklinde. Bu testin tamamlanması için birçok saate ihtiyaç var ve test mükemmel değil, enfeksiyona yol açmayan RNA'yı da tespit ediyor ve düşük viral miktarlarından ve örnekleme sorunlarından dolayı yanlış negatif sonuçlar oluşabiliyor.
Maosheng Yao ve Peking Üniversitesi ile Çin'in Pekin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ndeki arkadaşları alternatif bir test oluşturdu, bu test klinik bir amaç için uygun. Burada, virüsten proteinleri tutuklamak için influenza A antikorları ile fonksiyonlaştırılmış silisyum nano-tellerden oluşan bir ızgara sistemi kullanılıyor. Nano-teller üzerinde tutuklanmış proteinler cihazın elektriksel iletkenliğini virus derişimine bağlı olarak değiştiriyor. Yao, “Algılama sistemi hazır olduğu zaman, bütün tespit süresi 2 dakika civarında olacak” diyor.
Araştırma grubu, daha öncesinde de sürekli hava örneklemesi kullanarak havadaki grip virüslerini gerçek zamanlı olarak tespit etmek için benzer bir cihaz2 kullanmıştı, ancak yeni sistemleri dışarıya verilen nefes ile çalışıyor. Hastalar, soğutulmuş bir toplama cihazı içine üflüyor, sıvı 100 kat seyreltiliyor ve algılayıcıya uygulanmadan önce diğer nefes bileşenlerinden ayıklanıyor. Algılayıcı mikrolitrede 29 virüs kadar büyük bir hassasiyete erişmiş durumda.
Test edilen deneklerin %90'ı için kesin pozitif veya negatif teşhisler verildi. Ancak, testin evrensel olmadığı iddia ediliyor; Avustralya'daki Syndey Tıp Okulu Üniversitesi'nden Euan Tovey'e göre (kendisi nefesteki insan kaynaklı virüsler üzerine çalışmaktadır), “Bir kliniğe gelen nüfus içindeki kişilerin hangisinin enfekte olduğunu bulmak istiyorsanız bu yöntemler çok iyi gözükmeyecektir, ancak elinizde çok sayıda algılayıcı olması gerekir. Ancak, elinizde olgunlaşmaya başlayan bir salgın olduğunu biliyorsanız veya bundan korkuyorsanız, ne aradığınızı kesinlikle biliyorsanız ve antikorlarınız varsa, bunu yapacak olası bir yolunuz var”.
Sonraki aşama testi otomatikleştirmek olacak. Yao, şöyle diyor: “Nano-tel virüs tespiti için elde taşınabilen bir cihaz üzerinde çalışıyoruz ve bu mümkün gözüküyor. Laboratuarımızda nano-telden elektrik sinyallerini alıp uzaktaki bir sisteme tespit sinyalini gönderebilecek bir CPU sistemi oluşturabilen bir elektronik devre tasarımını hazırladık”.

1 yorum:

  1. Bilim çok gelişiyor idrar tahlilinden bile bir çok özellik çaıkartabileceklermiş ilerde....

    YanıtlaSil