1 Temmuz 2012 Pazar

Bulut

Clouds from above.JPG
PizBernina.jpg
Anvil cumulus feb 2007.jpg
Cirrus sky panorama.jpg
Bulut, su damlacıkları, buz kristalleri ya da bunların karışımlarından oluşan, toprağa değmeyen, gözle görülür kütledir.

Su buharına doymuş olan hava so­ğursa, taşıyamayacağı fazla buhar, havanın içindeki töz zerrelerinin üze­rinde yoğunlaşır veya donar. Bulutlar, sisler böyle meydana gelir. Bulut ve sisler meydana gelirken, su buharı­nın yoğunlaşmasıyla bıraktığı ısı havayı ısıtır. Böylece sisin ve bulutun meydana gelişiyle havanın fazla soğu­ması önlenmiş olur. Havanın yüksek­lere çıkması ile soğumaya da başlar. Bu yüzden yükselen havanın nemi ar­tar. Hava doymuş hale geldikten sonra da soğuma devam ederse, bulut meydana gelir. Yüksek dağların tepelerin devamlı bulutlu oluşu bu se­beptendir. Nemli sıcak hava ile soğuk hava ka­rışınca, sıcak hava soğur. Bundan do­layı sıcak havanın önceden içinde bu­lunan su buharının bir kısmı yoğunla­şır ve bulut, sis veya yağış meydana gelir.

Su buharı (atmosfer içerisinde) yükseldikçe soğuyarak yoğuşur. Yoğuşma yükseklerde olursa bulut, yeryüzüne düşerse yağış ve yeryüzüne yakın yerlerde olursa sis oluşturur. Bulutların, sirüs (tüy bulut), kümülüs (küme bulut), stratüs (katman bulut) ve nimbüs (yağmur bulutu) adları verilen dört ana tipi vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder