1 Temmuz 2012 Pazar

Bill Gates’in 1987 tahminleri

1987’de Bill Gates, Windows’un 1985’teki tanıtımının üstünden sadece bir kaç yıl geçmiş olmasına rağmen, kendiliğinden zengin olan dünyanın en genç milyarderi olmuştu.

OMNI dergisinin Ocak 1987 sayısındaki ana konusu, 14 "muhteşem aklın" -bunlardan biri Bill Gates- gelecekte neler olabileceğine, özellikle de 20 yıl sonrasında nelerle karşılaşabileceğimizi anlattıkları öngörüleriydi. Bill Gates makalesinde, 2007 yılında  ince ekranların, farklı interaktif eğlence şekillerinin, gelişmiş ses tanıma yazılımlarının ve bizi bir tuşla tonlarca bilgiye ulaştırabilen sistemlerin olacağını yazmıştı.
Bill Gates 2007 yılında tipik bir evin şöyle anlatmıştı:
"Evinizde otuyorsunuz.  Diyelim ki dünyanın en iyi tablolarının bulunduğu bir tür resim kütüphanesine sahipsiniz.  Ayrıca çok ucuz, ince, düz bir ekrana sahipsiniz. Bu ekranın çözünürlüğü öyle iyi ki, ekran yağlı boya bir tablodan farksız. İşte gelecekteki ekranlar bu kadar gerçekci olabilecektir."
Bill Gates’in bir başka tahmini ses tanıma üzerineydi. Bugün birçok kişi Siri’ye yabancı değil:
"İleride ciddi seviyede ses tanıma teknolojisine sahip olacağız. Sabah uyandığımızda, bana güzel Da Vinci tablolarından göster diyeceğim ve yüksek çözünürlüklü ekranım görmek istediğimi bana gösterecek. Ya da istediğim tür müzik ve videoyu bu yöntemle önüme getirebileceğim. Dünya online olacak ve istediğimiz şeyin benzerini yapabileceğiz."
Bill Gates, gerçekçi simülasyonlar sayesinde insanların evden çıkmak için neden bulamayacağını açıklayarak devam etmişti makalesine:
"Fiziki anlamda gerçek bir yere gitmemiz veya gerçek şeyler yapmamız ne kadar gerekli olacak? Anlatmak istediğim 20 yıl içerisinde gerçekliği bilgisayarlarla sentezleyebileceğiz. Bunlar süper-gerçek olacaklar. Makine veritabanını kontrol edecek ve anlatabileceğiniz bir hikaye, söyleyebileceğiniz bir şarkı veya daha önce duymadığınız bir fıkra üzerinde düşünecek. Bugün basitçe uçuş similasyonu sentezleyebiliyoruz."
Bill Gates, teknolojik gelişmelerin, kredi kartlarının ve çeklerin sonu olacağını düşünüyordu. Ona göre eski teknolojiler ses ve parmak izi tanıma ile yer değiştirecekti.
"Hayatımızdaki birçok şey kaybolacak. Kredi kartları ve çekler oldukça dayanıksız. Yok olmak zorundalar."
Bill Gates, pasif eğlence olarak adlandırdığı türün de yok olmasını umuyordu gelecekte.
"Umarım pasif eğlece yok olur. İnsanlar dahil olmak ister. Bireyselleştirilmişlik eğlencenin kalitesini artıracaktır. Sevdiğiniz bir dizi kahramanı mı var, o halde kahramanınız dijitalleştirilmiş görüntüsü ve davranışları ile belirecek ve siz de kendi şovunuzu oluşturabileceksiniz"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder