22 Temmuz 2012 Pazar

Baba Zula Albümler, turne ve konserler

Baba Zula, 1996'da Levent Akman, Murat Ertel ve Emre Onel tarafından kurulmuş olan müzik grubudur. Grup parçalarını; geleneksel Türk müzik aletlerini kullanırken yine Türk halk müziği usüllerinden ve elektronik müziğin olanaklarından yararlanarak, kendi melodi, ritim ve sözleri ile yaratmaktadır.

Grup müziklerini 'Uzay yolu oryantal müziği' olarak lanse etmektedir. Müzisyenler, konser sırasında rengarenk kostümler giymekte; çengi ve dansözler, ışın tabancaları gösterileri, projektörle duvara yansıtılan canlı çizimler, striptiz şovları konsere eşlik etmektedir. Anadolu fikir ve görüşlerinin başını çeken alevi inancından da etkilenen grup bu bağlamda evrensel müzik irdesine Anadolu'cu fikri de katmaktadır.
Baba Zula'nın ilk albümü grubun Tabutta Rövaşata için 1996'da kaydettiği özgün müziklerden oluşmaktadır. Aynı adlı albümdeki dört parçada filmde rol alan Ahmet Uğurlu, Tuncel Kurtiz ve Ayşen Aydemir'in de ses kayıtları bulunmaktadır. 1999 yılında çıkan Üç Oyundan Onyedi Müzik albümünde ise Küçük Prens, Kurbağa Öyküleri ve Mutfak Kazaları adlı tiyatro oyunlarının sahnelemeleri için hazırlanan müzikler bir araya toplandı. Ralph Carney, Brenna MacCrimmon ve Selim Sesler albüme katkı sağlayan konuk sanatçılardan bazılarıdır. Grup 2001 yılında Ahmet Çadırcı'nın yönetmenliğini yaptığı Renkli Türkçe'nin müziklerini albüm yaptı. Mayıs 2003'te yayımlanan Ruhani Oyun Havaları albümünde Kanadalı halk müziği şarkıcısı ve müzikolog Brenna MacCrimmon yer almış, albümün miksajını Neil Fraser (Mad Professor) yapmıştır.

2004 yılında Roskilde Festivali'nde, Fransa'da Printemps de Bourges'de ve Berlin'de Şimdi/Now Festivali'nde konserler verdi. Altın Ayı ödülü alan Fatih Akın'ın yönetmenliğini yaptığı Crossing The Bridge – The Sound of Istanbul'nda grup üyelerinden bazıları rol aldı ve filmde grubun iki parçası kullanıldı. 2005 yılına Duble Oryantal adlı albümleri yayımlandı. Sly & Robbie, Alexander Hacke, Neil Fraser, Özkan Uğur, Mehmet Güreli, Hüsnü Şenlendirici ve Brenna MacCrimmon albümdeki konuk müzisyenlerdir. Grup aynı yıl Temmuz ayında İspanya'da La Mar de Musica'da konser verdi.

Dondurmam Gaymak için hazırlanan parçalardan oluşan albüm Nisan 2006'da yayımlandı. 2006 yılında grup Danimarka turnesi yaptı, Vooruit Festivali (Belçika), Arezzo Wave Festivali (İtalya) ve Bimhuis'te (Amsterdam) konser verdi. 2007'de Atina ve Stockholm konserlerini Marsilya'da düzenlenen bir müzik fuarı olan Babel Med ve Tokyo konserleri izledi. Baba Zula Venedik Bienali'nde Türk Pavyonu açılışını yaptı. 15 Eylül 2007'de altıncı albüm Kökler yayımlandı. Grubun konserlerinde yer bulan "İskender", Neşet Ertaş'ın katkısı olan "Sevsem Öldürürler Sevmesem Öldürürler" ve Pir Sultan Abdal'ın sözleriyle bestelenmiş "Âşıkların Sözü Kalır" albümdeki parçalardan bazılarıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder