23 Temmuz 2012 Pazartesi

BA-20 zırhlı araba

Ba-20 armored car.jpgBA-20 (Rusça |Broneavtomobil 20) Sovyetler Birliği tarafından 1936 yılında geliştirilen ve Kızıl Ordu tarafından kullanılan bir zırhlı arabaydı. II. Dünya Savaşının ilk yıllarında kullanıldı. Ford firmasına ait tasarımdan geliştirilen ve Nizhny Novgorod şehrinde bulunan GAZ (Gorky Otomobil Fabrikası)nda sivil amaçlı üretilen GAZ-M1 arabasından dönüştürülmüş bir zırhlı arabaydı. BA-20 Vykunskiy Fabrikasında üretildi.

BA-20 ler zırhlı keşif arabası amacıyla üretildiler. BA-20 ait lastiklerin mermi ve şarapnel hasarı karşısında patlamaması için içerisine kauçuk ile dolduruldu. BA-20ZhD modelinde ise arabanın demiryolunda ilerleyebilmesi için lastik tekerlekler metal tekerlekler ile yer değiştirebiliyordu.

Arabalar İspanya İç Savaşı sırasında İkinci İspanya Cumhuriyeti ne ihraç edildi. Ama asıl Kızıl Ordu için üretildi. İlk olarak Japon ordusuna karşı Moğolistanda Khalkhyn Gol Harekatında kullanıldı. Ardında sırasıyla 1939 yılında Polonyanın İşgali ve 1940 yılında Fin Ordusuna karşı Kış Savaşında kullanıldı. En son 1941 yılının ilk aylarında kullanıldı ve aynı yıl üretimine son verildi. Toplamda 4,800 adet BA-20 üretildi.

Birçok zırhlı araba sivil araçlardan dönüştürülmüştü ve içlerinde BA-20 en fazla kara yoluna gereksinim duyan arabaydı. Yürüyen aksamının tamamı tekerlekli olan bu arabalar zemine yüksek basınç uyguladıklarından ve düşük motor güçlerinden ötürü sert zeminli yollarda hareket edebiliyordu. Zırhları çok ince olmasında dolayı tabanca haricinde her türlü ateşli silah atışından zarar görübiliyordu. Arabanın 7.62mmlik makineli tüfeği diğer keşif araçlarının zırhlarını delebilecek güce sahip değildi. Kızıl Ordu çok az sayıda zırhlı savaş aracı üretti. BA-20 lerin yerini ileride BA-64B modeli aldı.

BA-20 çoğu zaman yanlışlıkla FAI zırhlı arabaları ile karıştırılmıştır. Fark edilebilir ana değişiklik BA-20lerin düz çatısı varken; FAI modelinde sürücü ve sürücü yardımcısına ait iki adet kubbeli zırh bulunmaktadır. İlk üretilen BA-20lerin aynı FAI modelinde olduğu gibi dikey taret zırhı varken daha sonra konik şekilli taret kullanıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder