20 Temmuz 2012 Cuma

Anevrizma - beyin kanamaları (AVM)

Anevrizma - beyin kanamaları (AVM)

Anevrizma, bir damarın normal çapının %50'nin üzerinde genişlemesidir. Anevrizmalar, aort damarı gibi çok geniş damarlarda oluşabildiği gibi, küçük ve orta boy damarlarda da teşekkül ederler. Ana atardamarda oluşan anevrizmaya "Aort anevrizması" denir. Bir travma sonucu veya ani tansiyon yükselmesi vs. gibi nedenlerle damarın yırtılması söz konusudur ve ölümcüldür. Beyin anevrizmaları, sıkça görülen baş ağrısı olarak küçük bir uyarı verirse de, aort anevrizmaları hiçbir belirti vermez. Ancak zaman zaman yapılacak basit bir batın ültrasonografisi ile tespiti mümkündür.

Beyin kanamaları, damar sertliğine bağlı doku içi kanamaları olabileceği gibi beyin damarı baloncukları (anevrizma) veya doğumsal anomalilerinden (arteriovenöz malfarmasyon) de olabilmektedir. Tedavide ise asıl önemli olan kanamanın ortadan kaldırılması ve nedenlerin tedavi edilmesidir.
Anevrizma cerrahisi

Tüm inmelerin %9’unu beyin kanaması tiplerinden biri olan subaraknoid kanama (SAK) oluşturmaktadır. Her yıl 100.000 kişide 10 yeni SAK görüldüğü istatistiklerde yer almaktadır. Erkek ve kadın cinsiyeti eşit oranda etkileyen SAK vakasına 40 ila 60 yaş arasında daha çok rastlanılmaktadır.

SAK’ın %75 nedeni damardaki genişlemeye bağlı oluşan baloncuğun (anevrizma) yırtılmasına bağlı olarak değişmektedir. Anevrizmaların çoğu tektir ; ancak hastaların %25’inde birden fazla anevrizma bulunduğu bilinmektedir. Genellikle uyanık iken aktif konumda ve çoğunlukla bir iş ile uğraşırken kanama görülür. En önemli belirtiler arasında ani başlayan, şiddetli başağrısı, kusma, bilinç bulanıklığı bulunmaktadır. Tanıda hastalık öyküsü ve muayeneyi doğrulamak amacı ile tomografi ve MRG kullanılmakta, bazı vakalarda belden alınan beyin omurilik sıvısının incelenmesi gerekmektedir. Bir hastada henüz yırtılmamış bir anevrizma saptanmış ise hiç ameliyat edilmeden direkt girişimsel radyolog tarafından kasık bölgesindeki bir damardan yerleştirilen katater yardımı ile beyindeki anevrizma yardımcı aletler kullanılarak tedavi edilebilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder