21 Temmuz 2012 Cumartesi

Afyonkarahisar Yerel Tarih Araştırmaları Merkezi (AYTAM)

Afyonkarahisar Yerel Tarih Araştırmaları Merkezi (AYTAM), Eylül 2006 tarihinde Av. Yıldız Daylık, Av. Kadir Daylık ve Barış Can Daylık tarafından kurulmuştur. Kurucuların yıllar içinde toplayarak oluşturdukları küçük koleksiyonların sergilenmesi ile kapılarını açıp yerel tarih dostlarının bağışlayacağı/bağışladığı veya emanet bırakacağı/bıraktığı resim, belge ve nesneyi geleceğe taşıma görevini üstlenmektedir. Sergiden başka yerel tarihin, sözlü tarihin, mikro tarihin, kentteki işyerlerinin, toplulukların, gündelik hayatın tarihinin araştırılması AYTAM’ın amaçlarındandır.

AYTAM, Afyonkarahisar'daki sıradan insanların tarihinin yazılışını arzulamaktadır. Dolayısıyla Hititler, Frigler, Lidyalılar, Persler, Helenler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar’ın kültürel özelliklerinin harmanlandığı, geçmişteki ve günümüz Afyonkarahisar’ının yerel tarihinin anlaşılmasını ve bundan zevk alınmasını teşvik etmek için yola çıkan AYTAM’ı, ziyaretçilerin ve destekçilerin, kültürel miras ve çevreye ilişkin değerleri geliştirecek güçlü bir araç olarak görmeleri beklenmektedir.

Afyonkarahisar’da Mollabahşi Mahallesi, Kale Caddesi Numara 15’de bulunan, sivil mimari örneği ve kültür varlığı olarak tescilli 3 katlı bahçeli ahşap bir ev Av. Yıldız Daylık ve Av. Kadir Daylık tarafından onarılarak AYTAM’a tahsis edilmiştir.

1 yorum:

  1. Güzel ve diğer internet arşivinde pek sık rastlanmamış bir bilgi olmuş.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil