7 Temmuz 2012 Cumartesi

ABD Artistik Patinaj Şampiyonası

ABD Artistik Patinaj Şampiyonası ABD'nin ulusal buz pateni yarışması. ABD Federasyonu U.S. Figure Skating tarafından düzenlenir.

Patenciler üç ayrı düzeyde yarışır. Bunlar: Senior, Junior, ve Novice kategorileridir. Dört farklı disiplinde madalya dağıtılır. Bunlar teklerde kadınlar, erkekler, çiftler ve buz dansıdır. Pek çok yarışmanın aksine dört farklı madalya dağıtılır. Bunlar; altın (birinciye), gümüş (ikinciye), bronz (thirdüçüncüye) ve pewter (dördüncüye).

Bu yarışma Dünya Artistik Patinaj Şampiyonası, Dünya Gençler Artistik Patinaj Şampiyonası, Dört Kıta Artistik Patinaj Şampiyonası ve Kış Olimpiyatlarına katılacak ABD takımını belirlemektedir.

2010 ABD Artistik Patinaj Şampiyonası 14 - 24 Ocak 2010'da Spokane, Washington'da yapıldı. 2011 ABD Artistik Patinaj Şampiyonası ise 22 - 30 Ocak 2011'de Greensboro, North Carolina'da düzenlenecektir.

Japonya ve Rusya gibi ülkelerde 'Gençler Şampiyonası' junior düzeyinde patencilerin katıldığı yarışmalar olarak bilinir. Ancak ABD Şampiyonasında junior düzeyinde patenciler ABD Şampiyonası ile aynı anda düzenlenen bir yarışma içinde yarışır. ABD Gençler Şampiyonası ise Juvenile ve Intermediate düzeyinde patenciler için yapılır. Bu isim benzerliği bazı karışıklıklara yol açabilir. Juvenile ve Intermediate düzeyindeki patenciler ABD Gençler Şampiyonasına katılırken, Junior düzeyinde patenciler 'ABD Şampiyonasına Junior (Gençler) düzeyinde' katılır.

Ulusal gençler şampiyonu (Junior national champion) ibaresi ABD Şampiyonasına Junior (Gençler) düzeyinde katılmış patenciler için kullanılır. Örneğin 2007 ABD Artistik Patinaj Şampiyonasında altın madalya alan 2007 ABD Gençler şampiyonu Emily Samuelson / Evan Bates kariyerlerinin başında 2002 ABD intermediate şampiyonu olmuştur. Kullanım farkı buradan kaynaklanmaktadır.

Yarışma düzeylerini belirten "novice", "junior" ve "senior" terimleri bir yaş aralığını değil seviyeyi gösterir. Bu sebeple bu düzeylerde yarışan patenciler uluslararası yarışmalarda yarışmak için uygun yaş aralığında olmayabilir. Örneğin kadınlarda 2008 ABD şampiyonu Mirai Nagasu o sezon ulusal düzeyde büyüklerde şampiyon olmasına rağmen ISU'nun yaş kuralı sebebiyle uluslararası düzeyde ancak gençlerde yarışabilmişti.

ABD Gençler Şampiyonasında (Juvenile ve Intermediate) herhangi bir düzeyde şampiyon olan patenciler bir sonraki sene aynı seviyede yarışamaz.ABD Şampiyonasında herhangi bir düzeyde şampiyon olmuş bir patenci ise ancak aynı düzeyde regional yarışmalarına katılamaz. Bu durumdaki patencilerin ancak ISU Grand Prix, ISU Junior Grand Prix gibi aşağıda açıklanmış olan özel kurallar ile ABD Şampiyonasında aynı seviyede yarışması mümkündür. Çiftlerde 2007 Novice ve 2009 Junior ulusal şampiyonu Tracy Tanovich / Michael Chau (1996 ve 1990 doğumlu) ISU'nun yaş kuralı sebebiyle uluslararası düzeyde gençlerde yarışabilmek için bile çok küçük olmalarına rağmen başka şekilde ABD Şampiyonasında yarışamayacakları için 2010 ABD Şampiyonasında büyüklerde katılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder