30 Haziran 2012 Cumartesi

Portal (video oyunu)

Portal standalonebox.jpgPortal, Valve Corporation tarafından geliştirilerek, Orange Box'ın bir parçası olarak 9 Ekim 2007'de Microsoft Windows ve Xbox 360, daha sonra 11 Aralık 2007'de PlayStation 3 için dağıtılan bir FPS bilim kurgu, macera, bulmaca oyunu. Windows sürümü Valve'nin içerik dağıtım yazılımı Steam üzerinde indirebilir olarak bulunması dışında 9 Nisan 2008'de tek ürün olarak Electronic Arts tarafından dağıtılmıştır.

Oyun, oyuncuya verilen Aperture Science Handheld Portal Device (kısaca ASHPD, ya da Portal silahı) isimli aygıtın kullanılarak açılan geçitlerden yararlanma ve de karşılaşılan ışınlanma bulmacalarını çözme mantığı üzerine kuruludur. Oyuncu, Aperture Science Bilgisayar Destekli Zenginleştirme Merkezi'nde, GlaDOS isimli yapay zekânın hazırladığı bulmacaları geçmesi sonucunda bir pasta ile ödüllendirileceği bilgisi verilmektedir.Biz GlaDOS'u öldürdüğümüzde pastadaki mum kapatılıyor.

Benzer bir düşünce Digipen öğrencileri tarafından Narbacular Drop isimli bir oyunda kullanılmış, bu çalışmayı gerçekleştirenlerin birçoğu Valve tarafından Portal üzerinde çalışmaları için işe alınmıştır. Portal, doğrudan olmasa ve farklı bir konuyu işlemesine karşın Narbacular Drop'un devamı olarak kabul görmektedir.

Kısa olmasına karşın 2007'nin en çok ilgi gören oyunlardan biri olarak görülen yapım, oynayışı ve konusu, GlaDOS karakteri (Ellen McGlain tarafından seslendirilen) ve oyunun sonunda yer alan Still Alive (Jonathan Coulton tarafından oyun için yapılan) isimli şarkı gibi öğeler ile oyuncuların beğenisini kazanarak, ünlenmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder