6 Temmuz 2012 Cuma

ZMA (Zırhlı Muharebe Aracı)

ZMA (Zırhlı Muharebe Aracı) zırhlı presonel taşıyıcı ve tank lara destek olmak için kullanılan araçlardır. Bu silâh sisteminin özgünlüğü değiştirilebilir silâh seçenekleri ile (makineli tüfek, tanksavar, havan , top) maliyetin azaltılarak birçok özelliğin aynı platformda kullanılabilmesindedir. Böylece aynı kasa araçtan 25 mm kuleli ZMA, ZHA (zırhlı havan aracı), güdümlü tanksavar kullanabilen ZMA'lar, zırhlı cankurtaran gibi birçok savaş aracı yapılabilir.

Bu tür sistemlerin genellikle taret kısımları değiştirilerek (25 mm'lik makineli top yerine güdümlü tanksavar konulmak istenmesi gibi) maliyet en düşük seviyede tutulur ve çok çeşit araç muharebe alanında bulunabilir. Ayrıca aynı yedek parçalar kullanıldığı için muharebe alanında bakım ve tamirleri daha kolay olur.

ZMA'ların tanklarla en büyük farkı ana silâhın, tank ana silâhı kadar güçlü olmayışıdır. NATO standartı tanklar 120 mm top kullanırken ZMA araçları en fazla 105 mm'lik top kullanabilmektedirler. Bununla beraber 20 mm ve üstü top kullanabilen ZMA'lar Hafif Tank sınıfına dâhil edilmektedir. Diğer önemli farklar ise ZMA'ların tanklara oranla değiştirilebilir silâh seçenekleri ve düşük zırh korumalarıdır. Tanklarda değiştirilebilir silâh seçenekleri genellikle ana taret üzerinde olurken ZMA'larda taretin kendisinde olur.

ZMA'lar ZPT'lerin top veya havan monte edilmiş olan biçimleridir. Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde; 20-25 mm top , 90-125 mm top namlusu ve 81-120 mm havan barındırabilen ACV 300 modelleri mevcuttur.

ZMA'lar DAF ve DRAGAR kuleli olmak uzere 2 ceşit vardır. Dragar kulelilerde stabilizasyon sistemi mevcuttur. Hedefe kilitlenebilir. Kulede 25 mm'lik top, MG-3 makineli tüfek ve 6 adet sis havanı mevcuttur. MAkineli tüfek ve top eş eksenlidir. tek bir dezavantajı MG-3 ve topun aynı anda kullanılamamasıdır.

ZMA'lar amfibik özelliğe sahiptir. Yani suda yuzebilir. ancak bunun belli şartları vardır; dalga boyunun 30 cm'i geçmemesi ve akıntının saatte 6.4 milden daha fazla olmaması gerekmektedir. Dip Not : Uluslar arası askeri litaretürde ACV (Armored Combat Vehicle) olarak geçmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder