9 Temmuz 2012 Pazartesi

Otomatik Tanımlama Sistemi

Otomatik Tanımlama Sistemi (Automatic Identification System - AIS)'nin kısaltmasıdır. Deniz trafiğinde yüzerlerin, tanımlanmasının ve konumlandırılmasının, bir merkezden ya da taşıyıcı diğer gemilerden otomatik olarak yapılmasını sağlayan bir donanım ve yazılım sistemidir. Daha çok görüş kısıtlarının olduğu durumlarda (acil durumlar, sis v.s.) gemilerin birbirlerinin rota-sürat-konum gibi bilgilerini paylaşarak öğrenebildikleri bir ortam sağlamak amacıyla planlanmıştır.

AIS, sistemle donanmış bir gemiye ya da bir Taşıt Trafik Servisi'ne (Vessel Traffic Services (VTS)), temel olarak diğer yüzerler hakkında tanım ve konum bilgisi sağlar. Bu bilgi: kimliklendirme, pozisyon, kerteriz, hız, tanıdığı diğer gemiler ve VTS istasyonlarıdır. Sistem bütün bu bilgileri elektronik ortamda diğer istemcilere ulaştıran bir cihaz ve bu cihazın verdiği bilgileri değerlendirip kullanıcının dikkatine sunan yazılımlardan oluşur. Bu sisteme bir anten, uyumlu bir konumlayıcı (GPS) ve gemiden bilgi toplayan ( gyro (cayro), pusula (kerteriz, sürat), resmi-gemi adı, rota ve yük tipi v.b.) alt-yapı eklenmelidir.

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO)'nün belirlediği SOLAS kuralları, 300 GRT ve daha büyük yük gemilerde olmak üzere her türlü yolcu gemisinde bulundurulmasını zorunlu kılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder