17 Temmuz 2012 Salı

Laksatif Etki

Laksatif EtkiTükettiğim yiyecek, içecek vb ürünleri kullanırken arkasındaki küçük yazıları okuma gibi bi alışkanlığım vardır. Ne varmış bunun içinde, bi zararı var mı gibi meraklar içinde, esasen yazılanlardan pek fazla anlamayarak okurum çoğu zaman. Lan dedim madem okuyorsun neden bilinçli bi şekilde okuyup sana olan yararlarını yada zararlarını öğrenmeyesin diyerek başladım bazı terimleri anlamlarını araştırmaya.
İlk olarak özellikle tatlandırıcı içeren şekerlerde sıklıkla gördüğüm bi durumdan bahsedeceğim. Belki sizde rastlamışsınızdır; Fenilalalin içerir. Aşırı tüketimi laksatif etki yapabilir.
Ne bu telafuzu zor madde tehlikeli mi yararlı mı biraz bunlarda bakalım.
Fenilalanin proteinlerin yapı taşı olan bir aminoasittir. Bütün (hayvansal veya bitkisel) proteinlerde bulunan doğal bir bileşiktir. Vücutta bütün proteinlerin ayrılmaz bir parçası olduğu için insan vücudu fenilalanine ihtiyaç duyar. İnsan vücudu fenilalanini kendisi yapamaz, bu nedenle günlük diyetimizde elzem bir bileşendir ve eksikliğinde vücut fonksiyonlarını yerine getiremez.
Demekki bizim için gerekli bi şey. Ama fazlası laksatif etki yapıyormuş. Bu ne peki?
Bütün suni tatlandırıcılı sakızların üzerinde yazan, kısaca sizi ishal (cırcır) yapar manasına gelen uyarı.
Laksatif etkiyide öğrenmiş olduk :). Hiç bu tür uyarı veren maddeleri aşırı kullanmaya kalkmadım ama eğer fazla kullandıktan sonra tuvalate koşuyor ve neden oldu lan bu şimdi diye tedirgin düşünceler içinde işinizi görüyorsanız bu yazıyı okuduktan sonra umarım dikkat edersiniz artık .
Sağlık programlarının klasik cümlesiyle Sağlıklı günler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder