12 Temmuz 2012 Perşembe

İki yüzlü balık yarışmacıları kandırıyor!

Feminen yanınızı göstermek hakkında  konuşalım. Kur yapan erkek mürekkep balığının, bir yanı normal ve kaplan deseni çizgiler yatay olarak derisinin bir ucundan diğerine uzanıyor; fakat diğer tarafı boncuk kahve rengi ve beyazlı göstererek bir dişiyi anımsatıyor. Erkek, desenine dişiyi çekebilmek için ihtiyaç duyuyor, diğer taraftan dişi motifi yarışan erkekleri onunla kavga etmekten uzak tutuyor. Bu araştırmacıların şimdiye kadarki en iyi tahmini; en azından, bu aldatıcı mürekkep balığının şimdiye kadar ilk kez, gözlenmiş ve rapor edilmiş hareketini açıklar durumda.

Sydney deki Macquarie Universitesi'nde öncü araştırmacı ve ekolojist olan Culum Brown şöyle konuşuyor: ‘’Mürekkep balığı çok akıllı bir grup balıktır’’.’’Ve çok aşikâr ki bu görünümlerini  özellikle taktik anlamda kullanıyorlar.’’
Araştırmacılar mürekkep balığının (Sepia plangon) derilerini kamuflaj yapıp çevreleriyle eşleyebildikleri ve her yanlarının farklı bir deseni gösterebildiğini biliyor. Derileri yüksek konsantrasyonda kromofor tabakası, çeşitli renklerde pigment taşıyan hücreler içeriyor; bunlar deride daha yakına yada uzağa hareket ettirilip  balığın üstündeki desenin değişmesini sağlıyor; ama bilim adamları daha önce hiç  bir erkek balığın bir yanıyla dişi taklidi yapıp bunu kur taktiği olarak kullandığını  görmemişti. Brown ve meslektaşları, bu davranışı ilk olarak labaratuarlarındaki büyük bir akvaryumda gözlemişler. Daha sonra, vahşi doğada da erkeklerin aynı şeyi yapıp yapmadıklarını merak ettiler; ve eğer yapıyorlarsa ne zaman ve neden yapıyorlardı, bunu bulmaya çalışıyorlar. Bu yüzden, yakın zamanda Sydney limanındaki dalışta çekilen, 108 ayrı gruptan oluşan mürekkep balığının  fotoğrafları üzerinde araştırma yaptılar. Buldukları, erkeğin ne zaman, bir dişi ve diğer bir erkeğin olduğu bir grupta olsa, çifte desen gösterdiğiydi (erkek olan yanı dişiye dönük ve dişi yüzü erkeğe dönük-zamanın %39 luk bölümünde-). Diğer durumlarda, örneğin; hep erkeklerden oluşan bir grupta ya da bir erkeğin iki dişiyle eşleştiği gruplarda ise, çifte görünüm hiçbir zaman gözlenmemiş.
Brown’un dediği gibi, ’"Onlar bunu belirli bir şartta kullanıyor’’.’’Bu da gösteriyor ki erkeğin en iyi stratejisi, eğer çekici bir dişi bulduysa, onun hakkında sinsi olmak ve esas nokta olan potansiyel ilgi çekici eşini gizlemek.’’.
Diğer araştırmacılar
Canada, Halifax, Dalhousie Üniversitesi'nde davranış ekolojisi uzmanı Shelley Adamo,  bulunanın farklı olmasına karşın, daha önce görülenlere dayanarak şaşırtıcı olmadığını söylüyor. "Mürekkep balıkları büyük aldatıcılardır" diyor. "Bu avcılardan saklanmak için yaptıkları şeydir; mercan gibi davranmak; yosun gibi görünmek; herzaman aldatıcıdırlar". Bu yeni gözlemleri doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Adamo, araştırmanın büyük bir iş başardığını söylese de; daha fazla gözlemin her zaman daha iyi olduğunu da vurguluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder