10 Temmuz 2012 Salı

Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu

Anzac Cove encampment 1915.jpgAvustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu ya da kısaca ANZAK (İngilizce: Australian and New Zealand Army Corps; ANZAC), I. Dünya Savaşı sırasında İngiliz ordusunda savaşan, Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerlerden oluşan kolordudur. Türkler tarafından, bu ordunun askerlerine Anzaklar denir.
Anzak komutanları General Kitchener ve General Birdwood, 15 Kasım 1915 tarihinde cephede.
Çanakkale'de bulunan Atatürk'ün Anzaklar'a Notu

Anzak sözcüğü, Avustralya ve Yeni Zelanda kolordusu (Australian and New Zealand Army Corps) kelimelerinin baş harflerinden meydana gelmiş bir kısaltmadır. I. Dünya Savaşı'nın başlarında bu iki ülkeye ait birliklerin katılmasıyla kurulan kolordu, bu kısaltılmış isimle tarihteki yerini almış, her ne kadar Çanakkale'de Türklerle birlikte savaşırken fazla başarı elde edemeseler de, daha sonra Ortadoğu ve Avrupa savaş alanlarında müttefikleri hesabına önemli hizmetler başarmıştır.

Anzak kısaltması, yalnızca o kuvvet değil, aynı zamanda o teşkilat içinde görev üstlenen tüm askerleri de kapsayan bir anlam kazanarak bir iftihar kaynağı, ortak bir soyadı haline gelmiştir. Böylece Anzaklar deyimi bu karma kolorduda görev almış en büyük komutandan, en rütbesiz ere kadar tüm askerleri belirleyen bir anlam taşımış ve bunlardan herbirinin de 'Ben Anzaklıyım' demesi suretiyle bu birliğin mensubu olduğunu anlatmaya yeterli olagelmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder