15 Temmuz 2012 Pazar

ASA duyarlığı

ASA duyarlığı (İngilizce: ASA film speed, ASA rating)[2], fotoğraf veya sinema filmlerinin ışık duyarlığını belirten ve yakın zamanlara kadar kullanılmış olan bir ölçü sistemidir.

Bu ölçü sistemi yeni adı ANSI (Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü) olarak değiştirilmiş olan Amerikan Standartlar Enstitüsü (American Standards Association)'nün ortaya koyduğu bir standarda dayanıyordu ve aynı yıllarda eşzamanlı olarak kullanılan ve Alman Standartlar Enstitüsü (Deutsches Institut für Normung)'ne ait DIN duyarlık sistemiyle birlikte kullanımdan kalkmışlardır[3]. Analog fotoğraf makineleri ve film kameralarının yerlerini büyük ölçüde digital fotoğraf ve film makinelerine bıraktığı günümüzde, her iki standart da artık yerini modern ISO sistemine bırakmıştır.

En sık kullanılan standart fotoğraf filmleri genelde 100 ASA ve 125 ASA duyarlığındaydı ve bu değerler sırasıyla, DIN duyarlık sistemindeki 21° ve 22°'e karşılık geliyordu. DIN derecelendirmesine göre bir filmin duyarlılığı kafa karıştırıcı bir şekilde her üç derecede bir misli artmaktayken ASA sisteminde sayılar aritmetik diziye göre artıp azalıyor, bu da bağıl ışıklama süresini hemen verebiliyordu. Bu da ASA duyarlık sistemini diğerlerine üstün kılıyordu. Örnek vermek gerekirse 24 DIN (24°)'lik bir filmin duyarlığı, 21 DIN (21°)'lik bir filmin iki mislidir. Oysa aynı değerlerdeki 200 ASA'lık film 100 ASA'lık filmden iki kat duyarlıdır. Tüketiciye sunulan ticari fotoğraf filmlerinin kutularının üzerlerinde genellikle her iki sisteme ait duyarlılık derecesi birlikte yazılı oluyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder