11 Temmuz 2012 Çarşamba

ARGES mayını

ARGES İngiltere, Fransa ve Almanya silahlı kuvvetlerinin ihtiyacını karşılamak için ortak bir konsorrsiyum tarafından geliştirilen boşluklu imla hakkı mantığı ile çalışan bir tanksavar mayın sistemidir. Sistem roket,fırlatma tüpü, üç ayak ve algılayıcıdan oluşmaktadır.

Algılayıcı kutu içerisinde aslında üç farklı sistem bulunur. Ses ile çalışan algılayıcı yaklaşmakta olan bir aracın çıkarttığı sese göre kızılötesi ve lazer algılayıcılarını devreye sokar. Bu ışınla çalışan algılayıcılar geçmekte olan bir aracı yakaladığı zaman fırlatma tüpü içerisinde bulunan roketi ateşler.

Roket LAW 80 model tanksavar roketinin benzeri ama geliştirilmiş bir motordan ve ikili HEAT savaş başlığından oluşur. Bu sayede roket günümüz ana muharebe tanklarına ait zırhları bunlar içerisinde etkin zırhlarıda katabiliriz geçebilme özelliğine sahiptir. Roket iki ila doksan metreye kadar etkili olup, doksan metreden %97lik bir oranla bie aracı imha edebilir.

Mayın üş saat ile ondörgünlük bir süre içerisinde ateşlemeye ayarlanabilir. Bu sayede belirli bir konvoya karşı kullanılabilir. Tekrar programlanma özelliği bulunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder