2 Temmuz 2012 Pazartesi

Archer John Porter Martin (d. 1 Mart 1910, Londra - ö. 28 Temmuz 2002)

Archer John Porter Martin Nobel.jpgArcher John Porter Martin (d. 1 Mart 1910, Londra - ö. 28 Temmuz 2002) Nobel Kimya Ödülü sahibi Britanyalı kimyager.

Babası pratisyen hekim olan Martin, Bedford Okulu (Bedford School) ve Cambridge Üniversitesi'nde eğitim gördü. İlk olarak fiziksel kimya laboratuvarında çalışmış, sonra Dunn Besin Laboratuvarı'nda (Dunn Nutritional Laboratory), ve 1938 yılından itibaren de Leeds'teki Yün Sanayii Araştırma Enstitü'nde (Wool Industries Research Institution) çalışmıştır.

1946 ile 1948 yıllarında Boots Pure İlaç Şirketi'nin (Boots Pure Drug Company) biyokimya bölümünün başkanı olarak çalışmıştır. Tıbbi Araştırma Konseyi'ne (Medical Research Council) katıldığında halen bu bölümün başkanıydı. 1952'de Ulusal Tıbbi Araştırma Enstitüsü'nün (National Institute for Medical Research) Fiziksel Kimya Bölümü'nün Başkanı olmuş ve 1956'dan 1959'a kadar kimya danışmanı olarak görev yapmıştır.

Martin, biyokimya alanında, Vitamin E ve B2'nin bazı yönlerinde ve kromatografinin bulunmasında temelleri atan teknikler üzerine uzmanlaşmıştır. Aminoasitleri ayırmaya çalışırken partisyon kromatografisini, ve ardından gaz-likit kromatografisini geliştirmiştir. 1952 yılında Nobel Kimya Ödülü'ne nail görülmüştür.

Diğer Nobel sahiplerinden çok daha az sayıda makalesi olan Martin'in, sadace 70 makalesi vardır. Ancak 9. makalesiyle Nobel kazanmıştır. Houston Üniversitesi kimya fakültesindeki görevine 1979 yılında, yeteri kadar makale yayımlamadığı için, son verilmiştir.

Evli olan Martin'in, iki oğlu ve üç kızı vardır. Hayatının son yıllarını Alzheimer hastalığı'ndan mustarip geçirmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder