11 Temmuz 2012 Çarşamba

APOEL FC

APOEL FC logosuKulüp,8 Kasım 1926 yılında POEL (Lefkoşalı Yunanlıların Futbol Kulübu) olarak kurulmuştur; Kıbrıs Futbol Federasyon'nunun kurucu üyesidir. Kulüp, Lefkoşa'da Yunanlı işadamlarınin oluşturduğu 40 kişilik bir grup tarafından Ledra Sokağı'nda(Uzun Yol'da) kurulmuştur. Adını da bu sebepten dolayı böyle almıştır. Kulübün ilk başkanı Giorgos Poulias (Yorgos Pulyas) olmuştur.

Kulübün 1927'de İskender, Mısır'a yaptığı yolculuk sırasında 1928 Genel Kongresi'nde karar verilerek oyuncuların yalnız iyi bir futbolcu olmadıklarını, iyi bir atlet olduklarınıda gösterdiler. Ve karar verilerek futbola eklenti olarak bu kulübün atletizm de olmasına karar verilerek kulübün adını APOEL (Lefkoşalı Yunanlılar'ının Atletik Futbol Kulübü) olarak değiştirdiler.

1934 yılında APOEL, Kıbrıs Futbol Federasyon'unun kurulmasında büyük rol oynamıştır. Ve iki yıl sonra Kıbrıs Birinci Ligi başladı, ilk kupaların çoğunu APOEL kazandı.

Politik olayların neden olarak başlayan Yunan İç Savaşı, 1948 yılında kulübün ikiye ayrılmasına neden oldu. Kendine güvenen ve solcu olan atletler Omonia Lefkoşa Futbol Kulübü'nü kurdular. Bu yeni kurulan takım APOEL'in büyük bir rakibi durumundadır ve şimdi bile iki takımın taraftarları biribirlerine karşı düşmanlıkları vardır.

Daha sonraki yıllarda da APOEL'i bekleyen sorunlar vardır. APOEL atletlerinin milliyetçilik düşünceleri vardı. 1955-1959 yılları sırasında İngilizler'e karşı olarak kurulan aktif örgüt EOKA (Kıbrıs Savaşçıları Milli Mücadele Örgütü)'ne katılmışlardır, Michalakis Karaolis, İngiliz Otoriter Askerleri tarafından tutuklanmıştır. Bu dönem içinde APOEL'in bütün oyuncuları eleştirilmiştir.

Futbol Takımı güçlenerek geri döndüler. Ve ilk Avrupa tecrübelerini 1963 yılında Norveç takımı Gjovik Lyn'i Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda (6-0,1-0) lık skorlarla yenerek Kıbrıs takımları adına bir ilki gerçekleştirmiştir.

APOEL 1970 li yıllarda da birçok başarıya imza atmıştır. 1973 yılında teknik direktörü Panos Markovic olarak değişti. Kıbrıs Şampiyonu'nun bir seneliğine Yunanistan Ligi'nde oynaması kararından sonra ilk APOEL Yunanistan Ligi'ne gitmeye hak kazandı. Bu karar 1970li yılların yarısında kaldırıldı.

1973 yılında APOEL, basketboldaki ilk başarısını Kıbrıs Kupası'nı kazanarak yaptı. 3 yıl sonra da ilk Kıbrıs Şampiyonluğu'nu yaşadı. Voleybolda ise 1979-1985 yılları arasında çok başarılı bir dönem yaşayarak 6 şampiyonluk yaşadı. 1995-1996 yılları arasında, 70. yılında, millî şampiyonluk yaşadı. 2002 yılında APOEL, Avrupa'da 10 maç yaparak bir Kıbrıs takımı için büyük bir başarı yakaladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder