10 Temmuz 2012 Salı

Ankara Hakkında Güncel Bilgiler

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin sınırları
Ankara ilinin Türkiye'deki konumuAnkara

Ankara, Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti, Ankara ilinin merkezi, Türkiye'nin en kalabalık ikinci ve dünyanın en kalabalık otuz sekizinci kenti. Topraklarının büyük bölümü İç Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Sakarya bölümünde yer alır. Türkiye'nin coğrafi merkezine yakın olduğu için, hem konum hem de işlev itibariyle Türkiye'nin kalbi benzetmesi yapılır.Ortalama 938 metre rakıma sahip olankentin nüfusu, 2011 yılı nüfus sayımına göre 4.890.893'dur.
Bilinen tarihi en az 10 bin yıl öncesine, Eski Taş Çağı'na ulaşan[8] Ankara, Hattileri, Hititleri, Frigleri, Lidyalıları, Ahamenişleri (Persler), Makedonyalıları, Galatları (Keltler), Romalıları, Selçukluları ve Osmanlıları ağırlamış, Batı ve Doğu medeniyetlerine ev sahipliği yapmıştır. Geçmişte, Galatların bir boyu olan Tektosaglara ve sonrasında Friglerebaşkentlik yapmış olan kent, 1923'ten beri Türkiye'ye başkentlik etmektedir.

Ankara; kedisi, keçisi, tiftiği, tavşanı, armudu, balı, çiğdemi ve Kalecik Karası denilen misket üzümü ile ünlüdür.

1 yorum:

  1. Gerçekten güzel bir bilgi.Yani Ankara sadece Türkiyenin kalbi olmamış :) yüzyıllar boyunca medeniyetlere evsahipliği yapmış.

    YanıtlaSil