12 Temmuz 2012 Perşembe

Amerika sıcak hava dalgası altında

Haziran'ın hava raporları geldi ve raporlara bakılınca eşi benzeri görülmemiş olan sıcak hava dalgasının devam ettiği anlaşılıyor. Bu da, Amerika kıtasında 1895 ten'beri tutulan kayıtlar arasında bu yılın ilk yarısının ve haziran'a kadar olan 12 aylık sürecin şimdiye kadar ki en sıcak dönem olduğunu gösteriyor.
Ulusal İklimsel Veri Merkezi’nin (NCDC) yaptığı açıklamaya göre, geçen ay ondan önce ki aylar gibi ortalamanın üstünde bir sıcaklığa sahip oldu ve haziran’ın  ikinci yarısında 173 bölgedeki yüksek sıcaklıklar rekor seviyelerine kadar yükselmekle kalmayıp yeni rekorlar bile kırdı.
Genel olarak baktığımızda, ülke 10. En Kuru Haziranına şahit olmuş durumda; ama yağış açısından gerçekteki durum bölgeden bölgeye değişiyor. NCDC’nin raporuna göre batıdaki iç dağlık bölümde rekor derecede kuruluk görülmesine rağmen, Florida da yağışlar Tropik Fırtına Debby, sayesinde rekor seviyeye ulaştı.
Alışılmadık olan bu yüksek sıcaklıkların ve yağış eksikliğinin, Rocky dağları boyunca orman yangınları için hiç olmadığı kadar ideal bir ortam oluşturuyor olması. Geçen ay, ülke çapında meydana gelen orman yangınları 1,3 milyon dönümün (526,000 hektarın) yanmasına yol açmıştı.
Anakaranın 3 de 2’sine hakim olan sıcaklık sebebiyle, Amerika Birleşik Devletleri, bu yıl hava koşullarında bir seri rekor ve rekorlara ulaşan seviyeler görmüş durumda. NCDC tarafından saptanan bir diğer nokta ise, bu yıl küresel olarak da ortalama sıcaklıkta bir artış olduğu.
NCDC’nin Temmuz'un 9’una kadar olan verilerine göre, Temmuz ayı da büyük bir sarsıntıyla başladı. ABD'de 145 yerde yüksek sıcaklıklar ya rekor seviyede ya da rekor seviyenin üstünde seyrediyor! Ayın başında, Boulder’daki  Atmosfer Araştırmaları Kurumu'nda görev yapan bilim adamı,Jeff Weber, 2012 yazında başlayan bu yoğun sıcağın bir ‘engelleme’ şekli olup, jet stream'e* sebebiyet  verdiğini ve bunun da sıcağın Orta Batı'da ve Güneydoğu da tutulmasını sağladığını söyledi.
Jet stream’in sebep verdiği bir başka konuysa, sıcak hava kabarcıklarının yüksek bölgelerde kış boyunca da durmasını sağlaması ve anakarada beklenmedik olan daha ılık kış koşullarını meydana getirmesi.
Hava durumlarındaki değişimlerin normal olmasından dolayı bilim adamları, bir yıl süresince gerçekleşen ciddi bir iklim olayını ya da hava durumu biçimlerini insan sebepli iklim değişikliklerine ilişkilendirmekte tereddüt içindeler. Hava durumu raporları açıkça gösteriyor ki dünya her geçen gün ısınıyor. Amerikan Ulusal Deniz ve Atmosfer Kurumu'nun 2010'daki İklim durumu raporunda belirttiğine göre: 21. Yüzyılın ilk on yılı şimdiye kadar bilinen en sıcak yıllar olmuş.
Bu tip değişimlerin esas sebebi elbette hepimizin bildiği gibi küresel ısınma. İnsanlar yüz yüze gelemedikleri küresel ısınmayı yokmuş gibi kabul ediyor. Ama artan bu tüketim hızıyla gidilirse ve hayatlarımızda bir değişim yapmazsak, küresel ısınmanın nedeniyle ortaya çıkacak olan değişimlerle her geçen gün daha çok karşılaşacağız.
*Jet stream: Rüzgâr hızı 60 km.'dan daha hızlı olan ve tipik olarak 1500 nm. uzunluğunda, 200 nm. genişliğinde ve 12000 ft. derinliğinde olan rüzgârdır. Troposfer seviyesinde görülürler. Yatay düzlemde yüksek sıcaklık değişimlerine sebep olurlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder