7 Temmuz 2012 Cumartesi

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı, ABD'nin hem devlet başkanı hem de hükümet başkanı olan ve aynı zamanda yürütme organının başında bulanan en üst düzey devlet görevlisi.

Başkan adaylarının ABD'de doğmuş Amerikan vatandaşları olması gerekir. En az 35 yaşında ve en az 14 yıldır ABD'de oturuyor olmalıdırlar. Başkanın sorumlulukları arasında yürütmenin başı olması, antlaşma yapması, başkomutanlık ve devlet başkanlığı vardır. Uygulamada bu sorumluluklar, yasa önerisi hazırlamayı, dış politikanın oluşturulmasını, kişisel diplomasiyi ve kendi siyasi partisinin liderliğini de içine alacak biçimde genişlemiştir.

Başkanın kabinesinde bulunan üyeler şunlardır; Dışişleri, hazine, savunma, içişleri, tarım, ticaret, çalışma, ulaştırma, sağlık ve sosyal hizmetler, konut ve kentsel gelişme, eğitim, enerji ve adalet sekreterleri. Sekreterler, anayasanın 25. ek maddesinde yürütmenin baş yetkilileri olarak tanımlanmıştır, ama yetkinin önemlice bir bölümü başkanın kabine üyesi olmayan yardımcılarının elindedir. Kabine dışında başkana yardımcı olan kurullar Yönetim ve Bütçe Dairesi, Ekonomik Danışmanlar Konseyi ve Ulusal Güvenlik Konseyi'dir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder