10 Temmuz 2012 Salı

ALH 84001 (tam ismi Allan Hills 84001

ALH 84001 (tam ismi Allan Hills 84001) Antarktika'nın Allan Hills bölgesinde, 1984 yılının Aralık ayında Amerika Birleşik Devletleri - Meteorit Avcıları Takımı (ANSMET projesine bağlı) tarafından bulunan bir göktaşıdır). SNC grubunun diğer elemanları gibi (shergottite, nakhlite, chassignite), ALH 84001'in de Mars'tan geldiği düşünülmektedir.

Keşif esnasındaki ağırlığı 1,93 kg'dır. Bilim adamlarının, meteoritin mikroskobik düzeyde Mars bakteri fosilleri içerdiğini açıklaması, meteoriti manşetlere taşımıştır.
Târihçesi

Bu kayanın güneş sisteminin en eski parçalarından birisi olabileceği öngörülmüş ve 4,5 milyar yıl önce erimiş kayadan kristalize olduğu ileri sürülmüştür. Çevresel hipotezler ve Mars'tan gelen diğer meteoritlere olan benzerliği sonucunda, bu kayanın çok yüksek ihtimalle Mars'tan gelmiş olduğu fikri doğmuştur. Teoriye göre, bu meteorit, 3,9 ilâ 4,0 milyar yıl önce Mars yüzeyine çarpan bir veya birden fazla meteoritin yarattığı şok sonucunda yüzeyden kopmuş ancak gezegende kalmıştır. Daha sonraki bir çarpışmada ise (yaklaşık 15 milyon yıl önce) yüzeyden fırlayarak gezegenler arası bir yolculuk sonucunda, kabaca 13.000 yıl önce Dünya'ya düşmüştür. Bu tarihsel verilere, samarium-neodymium (Sm-Nd), rubidium-strontium (Rb-Sr), potassium-argon (K-Ar), ve carbon-14. gibi çeşitli radyometrik ölçüm teknikleri sonucunda ulaşılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder