9 Temmuz 2012 Pazartesi

ALBtelecom

ALBtelecom, Arnavutluk'ta faaliyet gösteren telekomünikasyon şirketi. Genel Müdürü Orhan Coşkun'dur. Arnavutluk’taki 800 bin hanenin yüzde 33’üne ve 3.6 milyonluk nüfusun yüzde 7'sine hizmet sunmaktadır. Çalık Holding’in şirketi Çalık Enerji Telekomünikasyon'un bünyesinde bulunan CT Telekom, ALBtelecom’un yüzde 76’lık hissesinin özelleştirilmesi için 6 Mayıs 2005’te Arnavutluk hükümeti tarafından açılan ihalede 120 milyon euroyla özelleştirme için en yüksek teklifi veren şirket olmuştu. Çalık Holding, ALBtelecom’un yüzde 76 hissesini satın almak için Arnavutluk’un başkenti Tiran’da 19 Haziran 2007 tarihinde antlaşma imzalayarak bünyesine katmış oldu.

1912 yılında, hemen Bağımsızlığın ilanından sonra kurulan ve 1992 yılında Telekomünikasyon Regulasyon Organı (ERT ) tarafından internetin ve sabit telefonun sunumu için kalifiye olan ALBtelecom, Arnavutların komünikasyonunun ilk tercihi ve ayrılmaz parçası olmaya devam etmektedir.

Arnavut telekomünikasyon devi, sabit telefonda, ADSL’de, Dial-up’ta, İntranet’te, ISDN hizmetinde, LAN’da, hazır kartlarda, adanmış internet erişiminde, vs. kaliteli iletişim sunmaktadır.

Ülke içinde ve dışında iletişimi kolaylaştıracak bir strüktürü oluşturmaya çalışıldığı halde, ara bağlantının, ilk kurulma adımlarında, yani İlk Dünya Savaşı boyunca yıkıldı.

1920 Yılında, yeni Arnavut devletinin kurulduktan sonra hemen yeniden alındı. 1922 yılında, Dünya İşleri Bakanlığı yanında ara bağlantı için Posta Uluslararası Birliği’nin üyesi ve Telekomünikasyon Uluslararası Birliği’nin üyesi olarak yapışan Arnavut Devletin İdaresi kuruldu.

Ahmet Zogu’nun yönetimi boyunca, ara bağlantının geride kalmış bir teknik seviyesi ve özellikle hükümet organlarına hizmet eden çok sınırlı bir şebekesi vardı.

Bu arada, 50 numera kapasiteli olan ilk manüel santralı 1938 yılında inşa edildi ve yerel yetkilerinin bağlantısına hizmet ediyordu. Merkezin bölgelerle iletişimi gerekli olduğunda, telefon ara bağlantının sadece hava telefon hatlarına dayanıyordu. Aynı dönemde, 1939 yılında, Posta Telegrafın ilk işi yapıldı, telefon hizmeti ise küçük bir yüzdesinini yani %1’ini oluşturyordu.

İkinci Dünya Savaşından dolayı, 30 yılların sonunda yapılan işlerin zorlukları halde, bu zaman boyunca 1000 numaralı olan otomatik bir santral döşendi. Savaş sonuçları, telefon komünikasyonu bölümünde de belli oldu ve birçok hatlar yıkılmış oldu. 1945 yılında, telefon hatlarının birçok hatı yeniden inşa edildi. Bu arada, Posta Telegraf ofisleri, savaş öncesi olan seviyesinde yeniden açıldı.

1947 yılının Ağustos ayında, ilk defa Dünya İşleri Bakanlığına bağlı olan Posta Telekomünikasyon Genel Müdürlüğü kuruldu. Sadece bir yıl once, 1946 yılında, Tirane-Peshkopi hatın aracıyla dünya ile telefon ara bağlantısı ayarlandı. İletişim için artmakta olan gereğine dayanarak, 1965 yılında ülkenin bütün yörelerinde Posta Telekomünikasyon ofisleri açıldı. Bu, Bölgelerin merkezlerin Tirana ile doğrudan doğruya telefon ara bağlantısı ile sağlandı.

70 ylların başında, Posta Telekomünikasyon önemli bir adım aldı, köylerle bağlantıyı sağladı. 1980 yılları ve devamında, telefon komünikasyonunun yolunu kolaylaştırarak, şehirlerdeki santral kapasitesinin gelişmesinde, teknik esasının gelişme ve güçlenmesinde ve sayma sisteminin cihazlarını montajında yatırımlar arttı.

1990 yıllarında, telekomünikasyon alanında da birçok değişiklikler yapıldı. 5 Şubat 1992 yılında, Arnavut Telekomu ayrı bir kuruluş olarak kuruldu.15 yıllık zaman zarfında, sabit telefon şirketi şebekenin gelişmesinde ve yeni hizmetlerin verilmesinde yatırımlar yaptı. 1996 yılların başında,hazır kartla kamu telefon hizmeti girmeye sağlandı. 1997 yılında, uluslararası trafiğin transmisyonu için daha kaliteli hat olan Fiber Optik kablonun değerlendirilmesi sağlandı. Radio rele aracılığıyla transmisyon gelişmesi ise 2000 yılların başında sağlandı.

Bu yıllarda, şebekenin bakımı için bir merkezin kurulmaya çalışıldı. 2001 yılında, ilk defa olarak Şebekenin Bakımı ve Nezaret Merkezi kurulmaya ve mevcut kapasitesinin ‘Alcatel S12’ ve ‘Sıemens EWSD’ iki teknoloji ile gelişmeye sağlandı.

2004 yılında, ALBtelecom şirketinin gelişmesinde önemli bir adım atıldı. Fatura Sisteminin ve Müşteri Temsilcisi’nin ilk aşamasının uygulaması ve öz internet şebekenin gelişimi ve ADSL teknolojinin uygulaması sağlandı.

2005 yılında, Arnavut hükümeti, ALBtelecom’un özelleştitme işlemlerini başladı ve hükümetten istenen uzun müzakerelerden sonra 28 Eylül 2008’de ALBtelecom’un tam özelleştirme işlemi bitiyor. Özelleşirme ile, Albtelcom, Telekom Telekomünikasyon Company CT’nin parçası olan Çalık Holding (%80)ve Turk Telekom (%20)’a devroldu.

Şirketinin hisseleri %76’si Türkiye’deki en büyük şirketinden Çalık Group’un %80’i ve %20’si Turk Telekom’dan oluşan CETEL a.s. (Ankara)’e aittir. Hisselerin diğer kısmı, yani hisselerin %24’ü Arnavut Hükümetine ve diğer hissedarlara aittir. Şirketin özelleştirme paketi olarak, ALBtelecom’un Arnavutluk’taki cep telefonunu üçüncü operatörü olan Eagle Mobile’nin hisselerinin %100’üne sahiptir.

Rekor bir zamanda ve 100 milyon Euro civarında bir yatırımla, Eagle Mobile piyasada en rakip fiyatlarıyla en iyi hizmetleri sunumu değil, cep telefonu piyasanın önemli bir yerini almaya başardı.

2009 yılında, Arnavut hükümetin işbirliğiyle, ALBtelecom, rekor bir zamanda bütün Arnavutluk civarında 2150 okularda internetle bağlanmak için ‘Dijital yaşındaki Arnavutluk’projesini uygulamaya başardı. Bu projenin aracılığıyla, ALBtelecom’un Arnavutluktaki eğitim sisteminin gelişimine önemli bir katkı vermiştir. Somut projelerin aracılığıyla, şirket onun ekonomi faaliyetleri dışında ülkedeki eğitim sistemine dayalı olan projelere ve işlere ayrı önem veriyor.

Tam ve yenilenmiş altyapısını, teknik kapasitelerini, insan kaynakları ve somut yatırım planlarını esas alarak, kısa bir zamanda ‘Dijital yaşındaki Arnavutluk’ hükümetin projesini uygulayabilecek tek şirket ALBtelecom’dur.

ALBtelecom ETNO üyesidir. (European Telecommunication Network Operators Association).

Telekomunikasyon sektöründe faaliyet gösteren ALBtelecom sh.a. in mevcut tek istiraki Eagle Mobile sh.a dir. ALBtelecom aslında Eagle Mobile hisselerinin %100 une sahiptir. Özelleştirmeden önce 3. GSM öperatörü olarak 24/10/2003 tarihinde kurulan ve 01/03/2004 tarihinde First Class lisansı alan Eagle Mobile özelleştirmeden sonra ALBtelecom'un dogal istiraki haline gelmiştir.

ALBtelecom Arnavutluk sınırları içerisinde Sabit Telefon Hizmeti yanında Internet Servis sağlayıcılığı alanında faaliyet yürütmekte ve her ikisinde de Pazar lideri olma konumunu korumaktadır. Bunun yanında ALBtelecom ülke içerisinde ulusal ve uluslararası şebekeler arasında ses taşıyıcılığı hizmetininde rakipsiz durumdadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder