9 Temmuz 2012 Pazartesi

AHE Mimarlık

Ceylan Intercontinental Istanbul.jpg
AHE Mimarlık veya tam ismiyle AHE Mimarlık ve Şehircilik Atölyesi Kemal Ahmet Aru, Tekin Aydın, Mehmet Ali Handan, Hande Suher, Yalçın Emiroğlu ve Altay Erol tarafından 1957 yılında İstanbul’da kurulmuş bir mimarlık ofisidir. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde kurulmuş ilk büyük mimarlık ofisi olması nedeniyle de Türkiye mimarlık tarihinde önemli bir yere sahiptir.

Türkiye mimarlık tarihinin 1960’lı yıllarda tasarlanmış en önemli binalarından birisi olarak kabul edilen Taksim Vakıflar Oteli’ni tüm tasarımını ve inşaat sırasında mimari kontrollüğünü AHE Mimarlık firması gerçekleştirmiştir.

Ağırlıklı olarak mimari projeler başta olmak üzere tasarımlarının çoğunluğunu 1957 ile 1960 yılları arasında gerçekleştirmiştir. 27 Mayıs Darbesi nedeniyle büro çalışmalarıni bir süre askıya aldıysa da, özellikle Taksim Vakıflar Oteli’nin inşaatının 1968 yılında tekrar başlamasıyla yeniden çalışmalarına devam etmiştir. AHE Mimarlık Taksim Vakıflar Oteli’nin inşaatının 1975 yılında tamamlanmasının ardından kapanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder