7 Temmuz 2012 Cumartesi

AFI'nın 100 Yılı... 100 Yıldız

AFI'nin 100 Yılı... 100 Yıldız, AFI 100 Yıl... serisi'nin bir parçası olan ve Amerikan sinemasının önde gelen 50 yıldızının sıralandığı bir listedir. Liste Amerikan Film Enstitüsü (American Film Institute) tarafından 16 Haziran 1999'da açıklandı. Listeyi Shirley Temple Black özel bir CBS yayınında sundu.

AFI'nin kurallarına göre, listeye girecek yıldızların ilk filmlerinde 1950'den önce oynamış olması ya da 1950'den sonra oynayanların listenin oluşturulmasından önce ölmüş olması gerekir. Shirley Maclaine, Jack Lemmon, Clint Eastwood, Paul Newman gibi oyuncuların aday olamama nedeni budur.

Aynı nedenle liste ağırlıklı olarak Klasik Hollywood sineması oyuncularından oluşur; günümüz oyuncularının çoğu listede yer almamıştır. Aşağıdaki listeden 2011'in Nisan ayı itibariyle hayatta olanlar Kirk Douglas, Sidney Poitier, Shirley Temple, Lauren Bacall ve Sophia Loren'dir. Liste tamamlandığı sırada Marlon Brando, Gregory Peck ve Katharine Hepburn de henüz hayattaydı. Listede, James Dean kariyeri 1950'den sonra başlamış tek oyuncudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder