8 Temmuz 2012 Pazar

AEK Atina

AEK Atina logosuYunanistan'da pekçok başarılar kazanmış kulübün Avrupa Kupalarındaki en büyük başarısı ise 1976 yılında Juventus'a 0-1 ve 1-4 lük skorlarla yenilerek elendiği UEFA Kupası yarı finalidir.

Ağırlıklı olarak Atina'da, Anadolu göçmenlerinin ve alt sınıfların desteklediği AEK, 2003 yılına kadar kulübün merkezinin de bulunduğu Nea Philadelphia semtindeki "Nikos Goumas" stadyumunda oynadığı maçlarını, günümüzde inşaat halinde olan yeni stadı bitene kadar Atina Olimpiyat stadyumunda oynamaktadır.

Kulübün sembolü yüzünü doğuya ve batıya çevirmiş Bizans İmparatorluk simgesi çift başlı kartaldan esinlenerek tasarlanmıştır.

Altın yıllarını 1970'li yıllarda Loukas Barlos'un kulüp başkanlığını yaptığı dönemde yaşayan AEK, Yunan futboluna Kostas Nestoridis, Dimitrios Papaioannou, Thomas Mavros gibi yıldızlar kazandırmıştır. 80. yılını 2004 yılında kutlayan AEK, kutlamalar dolayısıyla Galatasaray ile Atina da ve İstanbul'da olmak üzere dostluk maçları düzenlemiştir.

AEK'in başkanlığını günümüzde eski futbolcusu Demis Nikolaidis yapmaktadır.

Kulübün en önemli taraftar örgütleri "Original 21" ve "Gate 21"'di. Son zamanlarda büyük maddi zorluklar yaşamasına rağmen AEK, Yunan liginde üst sıralarda mücadele etmeye devam etmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder