6 Temmuz 2012 Cuma

Abotsi

Abotsi, Gürcistan’ın tarihteki coğrafik bölgelerden biridir. Aşağı Kartli'nin batı ucunda yer almıştır. Gürcü geleneksel tarihi Abotsi’yi eski çağlardan beri Kartli Krallığı'nın bir parçası sayar.

M.Ö. II. yüzyılda güçlenen Ermenistan Krallığı, Kartli Krallığı'nın başka bölgeleriyle birlikte Abotsi’yi de ele geçirdi. IV. yüzyılda Kartli kralı Miriani'nin oğlu Bakar Abotsi’yi Ermenilerden geri aldı. Ama Ermeniler kısa süre sonra bölgeyi yeniden ele geçirdiler. Abotsi, ancak VII. yüzyıldan sonra Gürcüstan topraklarına katıldı. VIII. yüzyılın ortalarında bu bölge, Trialeti ve Taşiri iliyle birlikte Aşağı Kartli Pitiahşiliği'ne bağlıydı.

IX. yüzyılda Guaram Mampali, Abotsi’yi karısının kardeşi Ermenistan kralına bıraktı. Bu tarihten sonra Abotsi, Taşir-Dzorakerti Ermeni Krallığı sınırları içinde kaldı. XII. yüzyılda Kurucu Davit, diğer bölgelerle birlikte Abotsi’yi Gürcistan sınırlarına kattı. Aşağı Kartli’nin diğer bölgeleri Kura Havzası’nda bulunmasına karşın, Abotsi Aras Havzası’nda yer alıyordu. Bu bölge dağlarla çevriliydi. Türkmen kabilelerinin güçlendiği dönemde Abotsi’nin adı Kaykul olarak değişti. Kaykul’un doğu sınırında Taşir ve Bambak vardı. Kuzeyinde ise Çıldır eyaleti yer alıyordu. Batısında ise Kars eyaleti bulunuyordu. Güneyde Erivan Hanlığı sınır oluşturuyordu.

1801’de Kartl-Kaheti'de Rus yönetimin kurulmasından sonra Kaykul, Gürcistan valiliğinin Lore ilçesine bağlandı. 1849’da Erivan valiliği kurulunca, Kaykul’u bu valiliğin sınırlarına kattılar. Abotsi, bugün Ermenistan sınırları içinde yer almaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder