6 Temmuz 2012 Cuma

ABET ("Accreditation Board for Engineering and Technology, Inc.)

ABET ("Accreditation Board for Engineering and Technology, Inc.), yüksek öğretim kurumlarının uygulamalı bilim, mühendislik, teknoloji ve bilişim alanlarındaki programlarını akredite eden ve sivil toplum kuruluşu olarak faaliyet gösteren bir oluşumdur.

Türkiye'den İTÜ, ODTÜ, Boğaziçi Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi'nden birçok program ABET akreditasyonuna sahiptir. Ayrıca KKTC'den Doğu Akdeniz Üniversitesi'nin de birçok bölümü ABET akreditasyonuna sahiptir.

Türkiye'deki Durum ve Akredite Programlar

ABET akreditasyonuna sahip en çok program İTÜ'dedir. İTÜ, 23 programına birden akreditasyon alarak ABET rekoru kırmıştır. Ayrıca öğretim dili %100 İngilizce olmadığı halde akreditasyon almış tek üniversitedir. Üniversitenin başvuru şartını yerine getiren tüm programları akreditasyon almıştır. Elektronik ve Telekomünikasyon Mühendisliği programlarının geri birleştirilmesiyle (daha önce akreditasyona sahip olmasına rağmen) programı ABET sürecinin dışında revizyon gördüğünden dolayı Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği ile yeni açılan Cevher Hazırlama Mühendisliği programları üst üste iki yıl mezun verme şartını henüz yerine getirmediğinden akredite başvuruları yapılamamıştır. Her iki program için de 2012 sonunda başvuru yapılması planlanmaktadır.

ABET akreditasyon sistemine ilk başvuruda bulunan Türk üniversitesi ODTÜ'dür. Bu başvuru ile ABET akreditasyonu ülkemizde tanınmaya başlamıştır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder