4 Temmuz 2012 Çarşamba

ABD'de dinler

Hıristiyanlık üç ana kola ayrılır: Katolik, Ortodoks, Protestan.

Katoliklik: Papa ruhani başkandır, yanılmaz. Kilise evrenseldir. Ruh, Baba ve Oğul'dandır. İsa ilahi ve insanidir. İsa ve Meryem günahsızdır, göğe yükselmiştir. Günah çıkarma ve itiraf, 7 sakrament, 20 konsil, ruhbanların evlenemezliği, cumaları et-yağ yememe, cennet cehennem ve araf inancı esastır. Haç soldan çıkarılır. Ayin dili ilke olarak Latincedir. Boşanma yasaktır, tekrar evlenen zina eder.

Ortodoksluk: Ekümenik 4 Patrikliği vardır. Patrik ruhani liderdir. Papa isa'nın vekili ve yanılmaz değildir. 7 Konsile, ibadet dilinin ulusallığına, Arafa inanırlar. Keşiş, patrik, piskopos evlenemez, papazlar evlenebilir, boşanma şartlı olarak mümkündür. Vaftizden sonra konfirmasyon vardır, ekmeğe maya şaraba su katarlar. Haç çıkarma sağdandır. Ruh, Baba'dandır.

Protestanlık: Lutherci İncil kiliseleri, Lutheryanlar. Kalvinistler. Papa yanılabilir. Teslis haktır, yorum herkesindir. 2 sakrament vardır: vaftiz ve evharista. Resim heykel, haç çıkarma yoktur. Günah çıkarılmaz, evlenme yasağı yoktur. Protestanlığın alt radikal kolları Baptist, Metodist, Kongregasyonist, Mormon, Quaker, Evanjelik olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder